ماده ۷ ـ در مواردی که بین موجر و کسی که ملک را به عنوانمستاجر در تصرف دارد اجارهنامه تنظیم نشده یا اگر تنظیم شدهمدت آن منقضی گشته طرفین راجع به تنظیم اجارهنامه با تعییناجارهبها و شرایط آن اختلاف داشته باشند هریک میتواند برایتعیین اجارهبها (در مواردی که اجارهنامه در بین نباشد) و تنظیماجارهنامه به دادگاه مراجعه کند. دادگاه میزان اجارهبها را از تاریختقدیم دادخواست تعیین میکند، ولی این امر مانع صدور حکمنسبت به اجرتالمثل زمان قبل از تقدیم دادخواست و خسارتتاخیر تادیه آن نخواهد بود.
تبصره ۱ ـ هرگاه از طرف موجر تقاضای تخلیه عین مستاجرهشده باشد رسیدگی به درخواست تنظیم اجارهنامه از طرف مستاجر متوقف بر خاتمه دادرسی در موضوع تخلیه خواهد بود این حکم درموردی که از طرف مالک درخواست خلع ید از ملک شده باشد نیزجاری است.
ماده ۸ ـ دادگاه شرایط اجارهنامه جدید را طبق شرایط مرسوم ومتعارف در اجارهنامهها و شرایط مندرج در اجارهنامه سابق (درصورتی که قبلا اجارهنامه تنظیم شده باشد) با رعایت مقررات اینقانون تعیین خواهد کرد.
ماده ۹ ـ در تمام مدتی که دادرسی در جریان است مستاجر بایدطبق ماده ۶ این قانون و شرایط قبلی مالالاجاره را بپردازد و از تاریخابلاغ حکم قطعی طرفین مکلفند ظرف یک ماه به ترتیب مقرر درحکم، اجارهنامه تنظیم کنند.
هرگاه در این مدت اجارهنامه تنظیم نشود به تقاضای یکی ازطرفین دادگاه رونوشت حکم را جهت تنظیم اجارهنامه به دفتر اسنادرسمی ابلاغ و به طرفین اخطار میکند که در روز و ساعت معینبرای امضای اجارهنامه در دفترخانه حاضر شوند. هرگاه موجر حاضربه امضای اجارهنامه نشود نماینده دادگاه اجارهنامه را به مدت یکسال از طرف او امضا خواهد کرد و اگر مستاجر تا ۱۵ روز از تاریختعیین شده حاضر به امضا نشود دادگاه در صورتی که عذر مستاجر راموجه نداند به تقاضای موجر حکم به تخلیه عین مستاجره صادرمیکند و این حکم قطعی است.
ماده ۱۰ ـ مستاجر نمیتواند منافع مورد اجاره را کلا یا جزئا یابه نحو اشاعه به غیر انتقال دهد یا واگذار نماید مگر اینکه کتبا ایناختیار به او داده شده باشد.
هرگاه مستاجر تمام یا قسمتی از مورد اجاره را به غیر اجاره دهدمالک میتواند در صورت انقضای مدت یا فسخ اجاره درخواستتنظیم اجارهنامه با هر یک از مستاجرین را بنماید.
در صورتی که مستاجر حق انتقال مورد اجاره را به غیر داشتهباشد هریک از مستاجرین نیز میتواند در صورت فسخ و یا انقضایمدت اجاره اصلی درخواست تنظیم اجارهنامه را با مالک یا نمایندهقانونی او بنمایند. و
ماده ۱۱ ـ دفاتر اسناد رسمی مکلفند علاوه بر نکاتی که بهموجب قوانین و مقررات باید رعایت شود نکات زیر را در اجارهنامهتصریح بنماید:
۱ ـ شغل موجر و مستاجر و اقامتگاه موجر بطور کامل ومشخص.
۲ ـ نشانی کامل مورد اجاره و قید اینکه از لحاظ رابطه اجاره اینمحل اقامتگاه قانونی مستاجر میباشد مگر اینکه طرفین به ترتیبدیگری تراضی نموده باشند.
۳ ـ عین مستاجره در تصرف کدام یک از طرفین میباشد و درصورتی که در تصرف مستاجر نیست تحویل آن در چه مدت و باچه شرایطی صورت خواهد گرفت.
۴ ـ مهلت مستاجر برای پرداخت اجارهبها منتهی ده روز از تاریخسررسید هر قسط خواهد بود، مگر اینکه طرفین به ترتیب دیگریزائد بر این مدت توافق کرده باشند که در این صورت ترتیب مذکورباید در سند قید گردد.
۵ ـ اجاره به منظور سکنی یا کسب یا پیشه یا تجارت با تعییننوع کسب و پیشه و تجارت و هرگاه به منظور دیگری باشد قید آن بهطور صریح.
۶ ـ مستاجر حق انتقال به غیر را کلا یا جزئا یا به نحو اشاعه داردیا خیر.
۷ ـ تعهد مستاجر بهپرداخت اجرتالمثل پس از انقضای مدتو یا فسخ اجاره تا موقع تجدید اجاره یا تخلیه ملک به میزاناجرتالمسمی.